Final

final ialah keyword yang digunakan untuk memastikan sesuatu variable tidak berubah.

Dalam tutorial database saya ada menggunakan keyword final untuk setiap variable yang ada. Teknik ini adalah salah satu cara bagi mengurangkan bug (software tak jalan mengikut kehendak kita). Dalam C++, teknik ini dipanggil const correctness. Pada pendapat saya, cara ini adalah satu-satunya cara untuk membuat software yang berkualiti tanpa menulis software testing.

Contoh

Kita lihat antara contoh bagaimana final boleh membantu kita semasa programming.

Lebih hampir dengan matematik

Katakanlah jika tidak menggunakan final, kita tulis operasi matematik seperti ini:

int x = 5;
    
x = x + 2;

Bagi yang pernah programming, memang akan tahu nilai x sekarang ialah 7. Tetapi jika anda tunjuk x = x + 2 kepada ahli matematik, mereka akan kata itu salah kerana bagi mereka simbol = bermaksud sama dengan.

Apabila kita tambah final pada x, program kita akan keluar error, menandakan sekarang program kita mempunyai pandangan yang sama dengan ahli matematik.

Untuk membetulkan program di atas, kita perlu meletakkan variable yang baru:

final int x = 5;

final int y = x + 2;

Tunjuk balik kepada ahli matematik, mereka akan faham nilai x dan y adalah berlainan.

Memaksa kita menulis nama variable yang lebih bermakna

Menggunakan contoh yang sama di atas, kita tukar nama variable daripada x ke lima:

int lima = 5;

lima = lima + 2;

Sekarang dah nampak program kita jadi merepek.

Apabila kita menggunakan keyword final, program akan memaksa kita menggunakan variable yang baru, jadi:

final int lima = 5;

final int tujuh = lima + 2;

Kita boleh sahaja tulis benda yang sama tanpa menggunakan keyword final, tetapi manusia mudah melakukan kecuaian. Dengan menggunakan final, program akan mengeluarkan error semasa compile, jadi kesilapan tidak akan berlaku apabila pengguna sedang menggunakan software kita.

Memaksa kita mengasingkan functionality

Apabila anda sudah biasa menggunakan final, anda akan perasan sikit sahaja variable yang betul-betul kita gunakan sebagai variable. Contohnya variable untuk counter atau jumlah. Variable untuk counter atau jumlah memang tidak boleh dijadikan final, oleh itu kita perlu mengasingkan operasi untuk mengubah variable counter/jumlah ke method/function yang lain.

Contoh:

private static int jumlahkan(final int... nombor) {
  int jumlah = 0;

  for (int i = 0; i < nombor.length; i++) {
    jumlah += nombor[i];
  }
  return jumlah;
}

public static void main(final String[] args) {
  final int jumlahDuit = jumlahkan(34, 56, 123, 56, 100);

  System.out.println(jumlahDuit);
}

Ini akan menjadikan setiap method/function pendek, ringkas dan simple. Cara ini boleh dilakukan dengan Java 7. Dengan Java 8, ada syntax untuk membuat benda yang sama dengan lebih menarik.

Kaitan dengan functional programming

Programming language ada beberapa kategori. Contoh Java ialah object-oriented. Kategori lain ialah functional, contohnya Clojure, Erlang, dan Haskell. Dalam programming language yang functional, variable adalah final secara default. Itu sebab saya menggunakan ahli matematik sebagai contoh kerana functional programming adalah berasaskan function dalam matematik.

Java 8 ada memperkenalkan beberapa syntax baru. Syntax baru tersebut sebenarnya mengambil inspirasi daripada functional programming. Oleh itu, jika anda biasakan diri dengan keyword final, itu merupakan langkah pertama untuk memahami functional programming.

Website ini menggunakan cookie yang dikendalikan oleh pihak ketiga. Anda boleh membaca dengan lebih lanjut di sini. Dengan menggunakan website ini, anda bersetuju dengan penggunaan cookie tersebut.

Setuju