Build Tool

Sebelum ini kita diperkenalkan dengan beberapa IDE. Jika anda perasan saya tidak memaksa sesiapa untuk menggunakan IDE tertentu kerana setiap orang mempunyai citarasa masing-masing. Jadi, jika anda ingin memulakan sesuatu projek yang melibatkan lebih daripada seorang programmer, setiap programmer mungkin menggunakan IDE yang berlainan antara satu sama lain. Ini akan mendatangkan masalah kerana setiap IDE mempunyai cara yang berlainan untuk menguruskan projek Java. Oleh itu, kita sangat digalakkan untuk menggunakan build automation software atau dikenali sebagai build tool.

Setiap programming language mempunyai build tool masing-masing. Untuk Java, kita boleh menggunakan,

Maven sememangnya biasa digunakan di industri yang menggunakan Java. Kelebihan Maven berbanding Ant ialah Maven boleh download secara automatik library yang kita gunakan dalam projek kita hanya dengan menulis nama library tersebut. Jadi, kita tidak perlu download file JAR secara manual. Ada yang tidak suka Maven kerana ia menggunakan XML untuk file config (sukar difahami).

Gradle lebih kurang sama dengan Maven. Kelebihannya ialah Gradle lebih mudah untuk membuat custom build script jika anda tahu programming language Groovy. File config Gradle juga lebih mudah difahami oleh manusia berbanding Maven.

Sbt sebenarnya ialah build tool untuk programming language Scala. Disebabkan Scala ialah programming language yang boleh run di Java Virtual Machine (JVM), kita juga boleh menggunakannya untuk projek Java. Contoh apabila anda menggunakan web framework seperti Play Framework.

Ant ialah build tool yang digunakan secara default jika anda menggunakan IDE untuk generate projek Java. Seperti yang diberitahu sebelum ini, Ant lebih sukar untuk projek yang menggunakan banyak library. Cuba elakkan Ant kalau boleh.

Pilihan build tool bergantung kepada team dan projek anda.

Saya akan menggunakan Maven untuk tutorial database selepas ini kerana saya bercadang untuk menggunakan database H2. H2 sukar digunakan dengan Gradle kerana H2 ialah embedded database dan saya menghadapi masalah dengan classpath H2 semasa menggunakan Gradle. Plugin H2 untuk Gradle juga tidak sematang plugin H2 untuk Maven.

Website ini menggunakan cookie yang dikendalikan oleh pihak ketiga. Anda boleh membaca dengan lebih lanjut di sini. Dengan menggunakan website ini, anda bersetuju dengan penggunaan cookie tersebut.

Setuju